Patrick Ciorcilă, alături de antrenorul său, Bogdan Nițescu

Patrick Ciorcilă este văzut de către specialiștii din tenis drept cel mai autorizat reprezentant al foarte tinerei generații pentru reconstruirea echipei de Cupa Davis a României dar și drept un tenisman care are potențial pentru a puncta în continuare în clasamentul ATP. După o perioadă în care a jucat mai rar în circuit, Ciorcilă pornește alături de antrenorul său, Bogdan Nițescu, într-o adevărată aventură, urmînd să participe la trei turnee futures consecutive în Iran (mai precis pe insula Kish, foarte aproape de Dubai). Insula Kish (situată în Golful Persic, lîngă coasta sudică a Iranului, zonă scutită de taxe vamale) a devenit, după Sharm el-Sheikh și Dubai, cel mai căutat loc de vacanță din Orientul Mijlociu.

Patrick va pleca din țară astăzi, urmînd ca primul turneu să se desfășoare în perioada 24 februarie-2 martie. Pe tabloul principal este deocamdată favoritul 7 (lucurile se mai pot schimba în cazul retragerii de ultim moment a unora dintre jucători). Anul trecut, pe vremea aceasta (clasamentul din 25.02.2013), Ciorcilă era pe locul 980 ATP. În acest moment, el ocupă poziția 565 mondial. Primii favoriții turneului sînt jucători care evoluează și în turnee challenger, Androic (Croația, locul 274 ATP), Balleret (Monaco, 276), Turrini (Brazilia, 310), Linzer (Austria, 329) și Krstin (Serbia, 373). Pe această listă se adaugă și numele românului Victor Crivoi, locul 239 mondial.

După unul dintre antrenamentele intense de la Winners Tennis Club din această săptămînă, Ciorcilă a prefigurat seria celor trei turnee de pe insula Kish: “Vor fi 3 turnee mai puternice decat ma asteptam, primii 5 favoriti fiind toti jucatori de challenger. Fizic ma simt destul de bine, am lucrat in perioada de iarna, dar am avut si ceva probleme cu genunchiul, probleme care m-au tot incurcat. Probabil ca acestea au aparut si de la faptul ca am jucat pe hard in luna ianuarie. Am facut insa fizioterapie cu Horia Racolta, caruia ii multumesc, este cel care m-a ajutat sa imi revin. Acum am nevoie sa reintru in atmosfera meciurilor, sunt totusi 3 luni in care am jucat doar 2 meciuri si asta se vede”, a spus clujeanul.

Despre speranțele sale legate de aceste turnee și despre faptul că nu va fi singurul român ce va juca în Iran, Patrick a adăugat: “Sper sa ma acomodez repede, voi schimba conditiile de joc, acolo se joaca afara, la 25-30 grade. Plec cu antrenorul meu si cu Victor Crivoi, care imi e prieten bun si care ma ajuta mereu cu sfaturi pe teren si in afara lui. Chiar si pregatirea de iarna am facut-o cu el si cu Adrian Ungur, ceea ce iarasi pot spune ca m-a ajutat foarte mult. Vom juca si dublu impreuna la cele 3 turnee si asta nu poate decat sa imi prinda bine”.

Patrick Ciorcilă a sintetizat felul în care simte momentul care urmează: “Acum trebuie sa merg sa imi vad de treaba mea, sa ma bucur de tenis mai mult si sa joc relaxat . Daca fac asta, nu vad de ce nu ar veni si rezultatele”. Turneele din Iran se vor juca pe zgură, suprafața preferată a lui Patrick, dacă este să ne luăm după statistici, acolo unde din 49 de meciuri jucate în carieră el a cîștigat 26 (spre deosebire de suprafața hard, unde din 14 jocuri a cîștigat doar 4). Pe lista jucătorilor direct acceptați (la turneul al doilea, ce debutează pe 3 martie) și-a mai făcut loc un român, Vasile Antonescu, locul 893 ATP.

*articol preluat de pe www.ovidiublag.ro