Tenisul românesc masculin nu trece prin cea mai bună perioadă. Cum singurul român din primii 100 din clasamentul ATP, Victor Hănescu, va împlini 33 de ani în iulie, iar Adrian Ungur are şi el deja 29 de ani, toate speranţele se pun în Marius Copil şi în Patrick Ciorcilă.

Născut la Cluj, Patrick Ciorcilă va împlini 18 ani în septembrie iar în ultimii 2 ani a facut un progres de mai bine de 500 de locuri în clasamentul ATP. O prezenţă constantă şi în echipa României de Cupa Davis, Patrick Ciorcilă este un nume care cu siguranţă va fi pe buzele tuturor peste nu mult timp.

Până atunci, clujeanul a acceptat să stea de vorba cu noi şi a răspuns cu plăcere la toate întrebarile, fiind primul reprezentant al tenisului masculin prezent în rubrica de interviuri a TIE-BREAK.INFO.

TIE-BREAK.INFO: Cum te-ai apucat de tenis? Ce te-a determinat să faci această alegere?
Patrick Ciorcilă: Părinţii mei m-au îndrumat când eu eram încă foarte mic. Nu aş fi crezut că voi ajunge să joc tenis de performanţă. La început, chiar nu îmi plăcea deloc.

În ultimul an ai făcut un progres imens în clasament. Cum a fost posibil ? Ce s-a schimbat în jocul tău ?
A fost bine că am evoluat constant pe tot parcursul anului. Am avut şi momente mai puţin bune dar care poate au fost benefice pentru că doar aşa se vede progresul, având şi perioade când jocul nu îţi merge.

Care este relaţia ta cu antrenorul? Cât de mult contează antrenorul în jocul şi în progresul unui tenisman ?
Lucrez cu antrenorul meu Bogdan Niţescu de 5 ani. Relaţia mea cu el este una foarte apropiată. Aşa şi trebuie să fie dat fiind faptul că cel puţin 6 luni pe an le petrec alături de el, poate mai mult decât cu familia. Munca unui antrenor e grea, de multe ori e chinuitor de pe margine. Bogdan m-a ajutat şi mă ajută mereu în toate aspectele şi îi mulţumesc mult.

După părerea ta, de ce mai ai nevoie pentru a forţa intrarea în top 100 ATP ?
Mai am foarte mult până la top 100 ATP. Ştiu că din exterior nu pare atât de departe, dar încep să realizez că este o concurenţă extrem de mare. Am nevoie în primul rând să mă maturizez şi să pot evolua constant pe parcursul unui meci. Bineînţeles că sunt şi alte aspecte, cum ar fi pregătirea fizică, dar este timp pentru toate.

Multă lume te vede „Viitorul tenisului românesc masculin” … Ce înseamnă asta pentru tine ? Se poate spune ca există şi o presiune pe umerii tăi ?
Eu joc tenis pentru că îmi place foarte mult. A devenit un mod de viaţă pentru mine. Nu ar trebui să simt presiune din exterior, mai ales că toată lumea mă susţine. Sunt mulţi şi care au comentarii negative, dar dacă nu sunt persoane apropiate mie, încerc să nu le bag în seamă pentru că sunt făcute numai din răutate. Vreau să joc fără presiune şi să dau tot ce am mai bun.

Ce calităţi trebuie să aibă un jucător ideal ?
Multă rabdare şi să aibă mentalitate de învingător. Cred că tenisul e acum mai mult psihic, pentru că de la un nivel, toţi ştiu sa loveasca extraordinar mingea şi sunt bine pregătiţi fizic. Cred că diferenta se face la mental şi acolo eu mai am de lucrat.

Care este cea mai frumoasă amintire a carierei tale până acum ?
Sferturile turneului Challenger de la Braşov. A fost o săptămână incredibilă pentru mine de la început. Sper sa o mai repet şi anul acesta, şi poate, de ce nu, să o depăşesc.

Dar cea mai urâtă amintire ?
Din fericire, nu prea am avut parte de momente nefericite. Am avut câteva accidentari minore dar care nu m-au afectat tare. Sunt încă la început şi cel mai important este sa fiu sănatos.

Care este idolul tău ?
Rafa Nadal. Am spus întotdeauna că mi se pare nu numai un mare atlet, ci şi un mare om. Şi Andy Roddick sau Andre Agassi, cartea lui m-a impresionat.

Ai avut ocazia să întâlneşti vreun jucător celebru pe viu ? Cum a fost ?
Cel mai celebru tenismen pe care l-am cunoscut şi am avut ocazia să mă antrenez cu el a fost Tipsarevic. Am jucat un set de antrenament cu el la Open-ul de la Bucureşti de anul trecut, când el era locul 10 în lume. A fost superb, am pierdut, 3-6, dar am jucat bine. Ţin minte că au fost sute de spectatori la antrenamentul nostru. Aici îl pot adăuga şi pe Ilie Năstase, pe care îl cunosc personal şi am avut ocazia să stau de vorbă de mai multe ori cu dânsul, ultima dată în deplasarea din Ucraina de Cupa Davis.

Cu toţii ştim că tenisul este un sport foarte costisitor. Tu cum te-ai descurcat pâna la vârsta aceasta ?
Am avut noroc că părinţii m-au putut ajuta şi pot spune că nu îmi lipseşte nimic. Am toate condiţiile, important este să îmi placă în continuare şi să rămân sănătos.

Din lumea tenisului cu cine te înţelegi cel mai bine ?
Dintre jucători, cu Victor Crivoi am cea mai strânsă relaţie, am jucat şi mult dublu împreună. Cu toţi ceilalţi băieţi din echipa de Cupa Davis mă înţeleg foarte bine. Cu Horia Tecău vorbesc destul de des şi mă ajută mereu cu sfaturi bune.

Când crezi că vei debuta în Cupa Davis ?
Trebuie să “explodez” puţin, ca să zic aşa, până să ajung să debutez în Cupa Davis. Am nevoie să fac rezultate bune şi să urc mai mult în clasament. La Cupa Davis e o încărcătură imensă şi în momentul în care intri trebuie să fii pregătit. Eu sper să fie cât mai curand.

Mai este puţin până la Open-ul Romaniei. Vei participa ? Pe cine vezi favorit la câştigarea turneului ?
Da, voi juca în calificări, la fel ca şi anul trecut. Am înteles că va fi cea mai puternică ediţie. Sunt mulţi jucători favoriti, cum ar fi Gilles Simon, Gael Monfils sau chiar Lukas Rosol. Abia aştept să joc şi sper să fie atmosfera la fel de frumoasă ca anul trecut.

Cum îţi petreci timpul liber ? Ce hobby-uri ai ?
Îmi place să ies cu prieteni, îmi place mult fotbalul. Fac orice în afară de tenis. În zilele libere nici nu vreau să vad tenis nici la TV.

Care este cel mai mare vis al tău în tenis?
Momentan, să ajung în primii 100. După vom vedea. Îmi place să o iau treptat.

La final, ai un mesaj pentru iubitorii tenisului din România ?
Să ne susţină mai mult, ma refer pe noi, jucătorii români. Dacă sunt şi oamenii din exterior pozitivi, avem o şansă mai mare să reuşim pentru că încurajările ne motivează mereu.

*articol preluat de pe www.tie-break.info