Patrick Ciorcilă și antrenorul său, Bogdan Nițescu, au o strategie nouă în această primăvară. Cei doi și-au propus să abordeze turnee challenger, după ce mai bine de un an jucătorul clujean s-a focusat mai mult pe turnee futures. Și cum pe 21 aprilie va avea loc la București celebrul turneu BRD Năstase Țiriac Trophy (unde va evolua și Ciorcilă), cei doi au pregătit acea prezență prin atacarea tabloului principal din Turcia, acolo unde mîine va începe un puternic challenger de 64.000 de dolari.

În cel de al doilea tur de calificări de la Mersin, Patrick Ciorcilă l-a întîlnit pe rusul de 21 de ani Alexey Vatutin, un jucător aflat actualmente pe locul 367 ATP (și favorit 4), dar care a avut cea mai bună performanță în 17 martie 2013, atunci cînd a urcat pînă pe 343 mondial. Ciorcilă (578 mondial înaintea începerii acestui turneu) nu s-a lăsat deloc impresionat de cele peste 200 de locuri care îl despărțeau de rus și a reușit o partidă excelentă, la capătul căreia a produs surpriza, cîștigînd cu 7-5, 6-2.

În turul al treilea al calificărilor Patrick a dat din nou de un jucător foarte experimentat, austriacul Nicolas Reissig, 24 de ani, și el foarte aproape de locul 300 la un moment dat (austriacul a fost 344 ATP în iulie 2013, aici, la Mersin fiind socotit favoritul număru 8 al calificărilor).

În primul set Ressig l-a surprins pe clujean, desprinzîndu-se la 5-0. Patrick a făcut totuși un game și setul s-a încheiat cu 6-1 în favoarea austriacului. În manșa secundă însă Patrick a avut 2-0, cu break, apoi austriacul a făcut re-break, 2-1. Ciorcilă a luptat exemplar, și-a îmbunătățit serios procentajele (cele care nu arătau foarte bine la finele primului set), a făcut două break-uri și astfel s-a aflat în postura de a conduce pe tabelă cu 5-4. La acest scor, pe serviciul lui Reissig, Ciorcilă salvează o minge de game apoi are la rîndul lui o șansă teribilă, aceea de a încheia setul. Suspansul se prelungește, pentru că austriacul anulează această șansă a lui Ciorcilă și reușește să egaleze la 5. Se prea poate ca acea minge de set pe care a avut-o să-l fi urmărit pe Patrick în game-ul 11, pentru că Reissig i-a făcut break și astfel raportul de break-uri pe tot parcursul meciului a devenit 5 la 2 pentru austriac, care a trecut în avantaj, 6-5 la game-uri.

Dar, absolut remarcabil, mai ales pentru un tînăr jucător de 17 ani, Patrick dă dovadă în acest moment al jocului de o concentrare deosebită și cîștigă pe serviciul adversarului, și încă la zero, egalînd astfel scorul, care devine 6-6. Se intră în tie-break. La 4-3 pentru el Ciorcilă pierde însă ambele servicii și se face 5-4 pentru adversar, un moment psihologic important care i-a facilitat lui Reissig victoria în tie-break cu 7-5 și cu scorul final de 6-1, 7-6, austriacul ajunge pe tabloul principal al turneului de la Mersin, după o oră și jumătate de joc.

Pentru Patrick Ciorcilă această participare în calificările challengerului de la Mersin (64.000 de dolari) a fost una cum nu se poate mai benefică, tînărul jucător clujean putîndu-și verifica astfel potențialul la un alt nivel, unul superior. Și dacă socotim că a ajuns pînă în turul al treilea, adică la un pas de tablou, se poate spune că această experiență din Turcia nu i-a stricat deloc, ba dimpotrivă.

*Articol preluat de pe www.ovidiublag.ro