Preluare Prosport.ro:

 • Patrick Ciorcilă spune că secretul său a constat în încrederea pe care şi-a consolidat-o în forţele proprii
 • Tenismenul român este mândru de faptul că l-a pus în încurcătură pe Stakhovsky la Bucureşti, ca apoi ucraineanul să-l scoată pe Federer de la Wimbledon
 • Clujeanul crede că jucătorul perfect ar trebui să deţină reverul lui Andrei Pavel şi spiritul de luptător al lui Djokovic, iar idolii săi în tenis sunt Nadal şi Roddick.
 • Iubeşte fotbalul şi cel mai bun prieten al lui Patrick din acest sport este jucătorul lui CFR Cluj, Vasile Maftei.

Tenisul masculin românesc trece printr-o periadă cenuşie, cu Victor Hănescu aflat pe final de carieră, cu Adrian Ungur zbătăndu-se să scoată capul din turneele challenger, iar echipa de Cupa Davis, care condusă de „Nasty”, ţintea odinioară „Salatiera de Argint”, trăieşte acum din mediocritatea meciurilor cu Danemarca şi Finlanda.

Supravieţuim cu doza de bucurie pe care ne-o injectează trofeele câştigate de Florin Mergea şi Horia Tecău, dar, din păcate, proba de dublu a trecut în plan secund în zilele noastre. Prin această umbră se întrevede o flacără care tocmai s-a aprins şi încălzeşte speranţele îngheţate ale fanilor. E flacăra unui copil care la 16 ani se afla pe locul 989 ATP, Patrick Ciorcilă. Tocmai ce a împlinit 17 ani şi graţie unei ascensiuni spectaculoase a urcat nu mai puţin de 415 poziţii într-un singur sezon, până pe 574 ATP. Visul lui este acela de a se bate cu jucătorii din prima sută mondială, iar un prim pas a fost făcut după ce l-a învins pe Adrian Ungur la Braşov, într-o partidă despre care povesteşte cu modestie. Dar nu rezultatele vorbesc neapărat în cazul clujeanului, ci încrederea în forţele proprii, pe care chiar el o mărturiseşte ca armă favorită. Sau poate explozia dreptei pe care rar îţi este dat să o întâlneşti la alţi jucători de vârsta lui şi care face ca adversarul să bată în retragere atunci când românul se aşază pe lovitură. Sau privirea neclintită pe care o are după ce pierde un punct lung în timpul căruia „a arat” zgura, alergând după minge. Dar şi pumnul pe care îl strânge în stilul idolului său Nadal, pentru a celebra o minge de break reuşită.

Patrick mănâncă tenisul pe pâine şi a vorbit pentru ProSport despre aspiraţiile lui, dar şi despre cum se vede sportul alb din mijlocul terenului de zgură.

„Idolii mei sunt Rafa Nadal şi Andy Roddick”

Cum ai inceput sa joci tenis? Cine te-a îndrumat către acest sport?

Părinţii jucau tenis de plăcere, iar când am implinit patru ani au decis sa ma trimita şi pe mine la acest sport pentru a-mi petrece timpul într-un mod sănătos. În niciun caz nu se gândeau la acea vreme că voi face performanţă în tenis.

Ce poţi să-mi spui despre antrenorul tău?

De cinci ani lucrez cu Bogdan Niţescu, persoana care mă ajută mereu şi îmi e alături la toate turneele si antrenamentele. Mi-a transmis foarte multe lucruri importante în această perioadă şi îi mulţumesc. Fără el şi fără fizioterapeutul meu, Horea Racolţă, mi-ar fi mult mai greu.

Care sunt idolii tăi din tenis?

Rafa Nadal si Andy Roddick. Întotdeauna mi-a plăcut să privesc meciurile spaniolului, probabil şi pentru că am avut ocazia să îl urmăresc ca spectator când eram mai mic. Roddick îmi place pentru nebunia si agitaţia constructivă pe care o avea în teren.

Care e cea mai frumoasă amintire din cariera ta de până acum?

Primul punct ATP nu ai cum să îl uiţi. Sferturile turneului challenger de la Braşov au însemnat cel mai bun rezultat al meu, dar şi săptămâna de antrenamente de la BRD Năstase Ţiriac a fost superbă, pentru că am avut ocazia să joc cu Tipsarevic, Simon, Monfils, Rosol, Garcia-Lopez. Nu întotdeauna ai această şansă. Sper să ajung să mă bat de la egal la egal cu ei.

„M-am ţinut bine cu Stakhovky, iar el l-a scos pe Federer de la Wimbledon, după numai o lună”

Spune-mi cel mai greu adversar pe care l-ai întâlnit.

Ca si clasament, cu siguranţă Sergiy Stakhovsky. Am pierdut cu 6-3 7-5, la Bucureşti, dar în setul doi am condus cu 5-2, m-am ţinut bine. După o lună, el l-a invins pe Federer la Wimbledon!

Care sunt, in opinia ta, avantajele pe care le ai ca jucator profesionist de tenis? Dar dezavantajele?

Avantajele sunt numeroase, ai ocazia să vezi atâtea locuri frumoase, să întâlneşti persoane importante. Sportul te ajută să iţi creezi relaţii în multe domenii. Tenisul e un sport iubit şi mulţi oameni te apreciază. Ca dezavantaj, clar faptul că lipseşti mult de acasă şi că eşti singur de multe ori, fiind un sport individual. Plus că petreci mult timp în avioane şi în aeroporturi, ceea ce mie nu imi place deloc, dar trebuie să faci sacrificii.

Eşti prieten cu vreun jucător din circuit?

Mă înţeleg bine cu mulţi jucători, dar în special cu cei români din Cupa Davis. Toţi sunt băieţi de nota zece şi mă bucur că am ocazia să petrec timp alături de ei.

Ai avut un sezon foarte bun în 2013. Ce crezi că te-a ajutat să faci saltul şi să reuşeşti meciuri excelente?

M-am antrenat mult şi bine, iar asta m-a ajutat, dar factorul cheie de multe ori cred că a fost încrederea. În momentele când am câştigat, am fost foarte încrezător in forţele mele. Am început sa joc mai relaxat. În urmă cu un an, dacă un antrenament nu îmi ieşea bine, de multe ori plecam acasă şi mă gândeam doar la asta. Acum încerc când ies de pe teren să mă detaşez cât pot, pentru ca a doua zi să fiu cu minte limpede.

„Sper să joc pe tabloul principal la Năstase Ţiriac Trophy”

L-ai învins pe Adrian Ungur la Braşov. Cum te-ai simţit si cât de greu a fost?

A fost cel mai bun meci al meu. Adi nu s-a aflat într-o zi bună, el venind de la US Open, acolo unde a jucat pe hard. Eu mi-am vazut de treabă şi am făcut un joc constant.

Ce strategie o să adopţi în 2014? Vei mai juca turnee futures, sau o sa te concentrezi pe turnee challenger?

O să continui sa joc turnee futures. Trebuie să încep să ajung constant în fazele finale la aceste competiţii pentru a trece la următorul nivel, cel de Challenger. În plus, ca să intri pe tabloul principal la un Challenger, trebuie să te afli undeva în jurul locului 200-250, depinde de turneu.

În lumea tenisului se vorbeşte că pentru a face un progres important în clasament de la o vârstă fragedă, ai nevoie de wild carduri care să-ţi faciliteze accesul pe tablourile turneelor ATP. Speri să primeşti astfel de bilete, mă refer în special la Năstase Ţiriac Trophy?

Cu siguranţă ai nevoie şi de wild carduri. Toţi au trecut prin asta la început, mă refer la jucătorii care sunt acum in top. Eu am primit câteva anul acesta la turneele Challenger şi asta m-a tras în sus. Bineînţeles că sper să am şansa ca anul viitor să joc pe tabloul principal la Năstase-Ţiriac Trophy, dar nu depinde doar de mine. Ar fi o experienţă extraordinară.

EXERCIŢIU DE IMAGINAŢIE Jucătorul perfect de tenis în viziunea lui Patrick Ciorcilă

Gândeşte-te la foşti jucători de tenis şi la cei care joacă în prezent. Trebuie să construieşti jucătorul perfect. Spune-mi de la cine ai lua fiecare calitate in parte:

Serviciu: Andy Roddick

Returul: Andre Agassi

Forehandul: Fernando Gonzalez

Reverul: Andrei Pavel

Jocul de vole: Patrick Rafter

Poziţionarea în teren: Andy Murray

Viteza de deplasare: Rafael Nadal

Concentrarea: Rafael Nadal

Spiritul de luptător: Novak Djokovic

Spectaculozitatea: Roger Federer

Dacă ar fi să alegi un turneu de Grand Slam, pe care l-ai prefera?

Hmm…Nu ştiu dacă se poate alege unul din ele. Chiar îi întrebam pe unii jucători unde le-a plăcut cel mai mult să evolueze, iar toţi au spus acelaşi lucru, că fiecare are ceva special. Eu le-aş prefera pe toate, doar să ajung acolo.

În afara terenului ce iţi place să faci?

Îmi place să ies, să mă distrez, să petrec timp cu prietenii de acasă. Nu sunt genul care să stea închis în casă. Cred că te poţi şi distra, dar să ai limite.

Care este destinaţia ta favorită de vacanţă?

Londra şi New York mi-au plăcut mult pentru că sunt oraşe cu viaţă. Îmi plac şi oraşele italiene pentru eleganţa si luxul lor, în special Roma şi Milano.

„Dacă nu joci cu plăcere, n-ai nicio şansă”

Ţi-ai setat vreun obiectiv pentru 2014?

Nu va fi un an uşor, am de apărat multe puncte. Obiectivul este să rămân sănătos. Vreau să avansez în clasament, dar în principal să îmi fac jocul cu plăcere. Dacă nu joci cu plăcere e imposibil să îţi meargă bine. Aş vrea ca în sezonul care urmează să ajung între primii 400 jucători din ATP. Dacă se poate mai sus, cu atât mai bine.

Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum?

Mi-e greu să mă gândesc la ceva anume. Am primit atât de multe sfaturi şi încerc să iau ce e mai bun din fiecare. În special, cele mai bune au fost de la antrenorul meu şi de la părinţi.

Cum ţi-ai caracteriza stilul de joc? Dar lovitura preferată?

Agresiv. Îmi place să lovesc mingea, să mă aflu mereu la conducerea punctului. Niciodată nu mi-a plăcut să joc defensiv, dar trebuie să stăpâneşti şi asta. Cea mai buna lovitură a mea e forehandul.

„Fotbaliştii nu sunt aşa cum îi vede lumea din exterior”

Poţi să-mi spui cel mai frumos teren pe care ai jucat până acum?

Terenul central de la Braşov. Se joacă la un club incredibil, iar peisajele sunt extraordinare. Am auzit că e unul dintre cluburile de top din Europa, datorită unei astfel de aşezări.

Care este visul tau?

Să ajung unde imi doresc: în primii 100 pentru inceput, acolo e tenisul adevărat. Toţi tenismenii cand încep să joace, se gândesc la top 100. Apoi cred că e mai uşor să te menţii, să faci pasul inainte.

Spune-mi un lucru despre tine pe care nu îl ştiu mulţi oameni.

Mi-ar fi plăcut să joc fotbal. Am mulţi prieteni fotbalişti la echipele din Liga 1 şi mulţi nu sunt aşa cum îi vede lumea din exterior. Chiar cel mai bun prieten al meu fotbalist e de la CFR, Vasile Maftei. M-a susţinut la multe meciuri, iar eu merg la meciurile lui atunci când sunt acasă.

***

 • 574 este locul pe care îl ocupă Ciorcilă în ierarhia ATP
 • 989 este poziţia pe care a început anul 2013
 • 180 cm măsoară clujeanul în înălţime
 • 10.902 de dolari a câştigat Patrick din premii în tenis (atât din simplu cât şi din dublu)
 • 17 ani a împlinit românul în luna septembrie
 • Loveşte mingea cu mâna dreptă şi reverul cu două mâini.
 • Cele mai bune rezultate ale lui Ciorcilă sunt: finală la competiţia Futures din India şi sferturi la turneul Challenger din Braşov.

INTERVIU REALIZAT DE ALEXANDRU TĂCINĂ