Articol preluat de pe doartenis.ro

Anul acesta a fost anul exploziei sale în circuitul seniorilor. Deşi nu are decât 17 ani, a ajuns al cincilea tenismen român în clasamentul mondial, acolo unde ocupă acum locul 563, şi e component al lotului lărgit de Cupa Davis. Numele lui e Patrick Ciorcilă şi, aşa cum mai mulţi dintre voi mi-aţi cerut de-a lungul timpului, se prezintă în rândurile ce urmează pentru cititorii site-ului Doartenis.ro .

Patrick este un adolescent ca toţi adolescenţii. Doar că nu face şi nebuniile specifice vârstei, Iubeşte tenisul şi este slujitorul fidel al acestuia. Programul liber şi-l face în funcţie de antrenamente, turnee, cantonamente, recuperare şi şcoală, aşa că nu prea-i mai rămâne mare lucru şi pentru plăcerile proprii. Totuşi, nu se plânge, din contră, este hotărât să muncească şi mai mult pentru a ajunge acolo unde visează: în Top 10 mondal. Iată în continuare dscuţia purtată zilele trecute cu Patrick, un tip extrem de realist şi de cu picioarele pe pământ.

Doartenis.ro: Cum ai ajuns la tenis? Ţi-a plăcut de la început?
Patrick Ciorcilă: Părinţii mei practicau acest sport foarte des. Le plăcea mult şi au decis să mă ducă şi pe mine, puţin timp în aer liber şi mişcare nu aveau de ce să strice. Am fost atras de tenis din prima, chiar dacă nu îmi plăcea aşa mult când eram mic.

Care este idolul tău în tenis?
Rafa Nadal. Mi se pare că este un mare atlet şi un om modest. Mi-a plăcut şi Andy Roddick pentru stilul lui nebunesc.

Care este obiectivul tău pentru 2014?
Să rămân sănătos în primul rând, să fiu ferit de accidentări. Normal că aş vrea să fac cât mai multe puncte şi să urc în clasament, dar nu vreau să pun presiune pe mine sau să mă gândesc la puncte, vreau să mă bucur de joc pentru că atunci îmi merge cel mai bine.

Care este obiectivul pe termen lung în tenis?
Top 100 ATP cred că este prima treaptă pe care orice jucător vrea să o depăşească. Apoi, bineînteles că mi-aş dori să ajung mai sus, în primii 50. Top 10 ar însemna un vis implinit, dar mai am foarte mult până acolo.

Patrick în echipa de Cupa Davis

Cea mai importantă realizare a ta din tenis?
Finala turneului futures din India şi sferturile de finală de la Brasov Challenger. Totuşi, cred că cel mai important moment a fost cel de la Braşov, dat fiind faptul că am învins un jucător din primii 100 ATP. Convocările la Cupa Davis au fost de asemenea momente frumoase în acest an.

Cum se împacă sarificiile impuse de tenis cu libertăţile pe care le doreşte un adolescent de 17 ani?
Nu e uşor cu programul, dar m-am obişnuit. Uneori, e greu să faci sacrificii, dar nu ai de ales. Oricum, când ies de pe teren încerc să uit de tenis ca să încep a doua zi. Trebuie sî fiu atent şi cu ce mănânc, la ce ora mă culc, ca să fiu în formă a doua zi.

Cum reuşeşti să împaci antrenamentele, turneele şi şcoala? În ce clasă eşti?
Sunt în clasa a XI-a la şcoala Internaţională Transylvania College din Cluj. Toate materiile le fac în engleză, asta mă ajută mult având în vedere faptul că sunt plecat foarte mult. Profesorii mă ajuta când sunt plecat, ţin legatura cu ei pe mail şi îmi dau mereu de făcut diferite sarcini.

Care este materia preferată?
Îmi plac limbile străine, dar cel mai mult cred că îmi place economia. Mi se pare interesantă şi te poate ajuta destul de mult în viaţă.

Cum e să fi vedeta clasei?
Nu ştiu dacă sunt vedeta clasei. Ma înţeleg bine cu colegii şi mereu mă susţin când mă întorc la şcoală. Pot să zic că am profesori şi colegi de nota 10, iar pentru asta le mulţumesc.

Ce faci în timpul liber?
Încerc să fac lucruri care mă distrag de la tenis. Când am puţin timp liber, îmi place să mă relaxez uitându-mă la filme. Alteori, vreau să petrec cât mai mult timp ieşind cu prietenii.

Care este echipa de fotbal preferată? „U” Cluj sau CFR Cluj?
Am mai mulţi prieteni fotbalişti la ambele echipe. Doi din cei mai buni prieteni ai mei joacă la cele două, Vasile Maftei e cel mai bun prieten al meu şi el joacă la CFR, aşa că merg să îl văd ori de câte ori am ocazia pentru că şi el mă susţine mereu. Adrian Borza joacă la „U” Cluj şi el îmi e prieten foarte apropiat. Deci am motive să ţin cu ambele, chiar dacă sunt rivale.

Ştiu că ai o situaţie financiară bună, deci premiile în bani, cel puţin teoretic, în acest moment, nu te motivează la fel de mult ca pe alţi jucători aflaţi la începutul carierei. Ai simţit vreodată că nu mai merită să faci tenis, să te mai oboseşti?
Nu, eu joc în primul rând pentru că îmi place. E adevărat, când joc tenis nu mă gândesc niciodată la bani. Ştiu că tenisul e un sport scump şi nu oricine poate să îl practice. Părinţii mă susţin mereu. Cred că este greu să faci performanţă dacă ai presiune financiară.

Cand vei câştiga milioane din tenisul profesionist te vei consulta cu tatăl tau în privinţa investirii lor, sau vei face totul după capul tău?
Bineînţeles că mă voi consulta cu tatăl meu (n.r. Horia Ciorcilă, tatăl lui Patrick, e fondatorul Băncii Transilvania şi, în prezent, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii). Consider că e important să ştii să îţi gestionezi banii în momentul când îi câştigi. Cu siguranţă dacă voi ajunge să fac milioane, nu îi voi cheltui aiurea pe lucruri fără rost.

Dacă nu ai fi făcut tenis, ce sport ai fi practicat?
Sunt mare fan al fotbalului. Mi-ar fi plăcut să joc fotbal, dar nu am talent. Nu am încercat la multe sporturi, deci nu ştiu ce aş fi practicat.

Ce faci când eşti plecat în turnee şi nu te antrenezi?
Citesc, ascult muzică şi intru pe Facebook. Ţin legătura cu prietenii de acasă, dar încerc să mă odihnesc cât mai mult.

Cu ce jucătoare ţi-ar plăcea să joci la dublu mixt la un turneu de Grand Slam?
Nu prea urmăresc tenisul feminin, dar mă bucur ca avem atâtea românce în top. Cred că jucătoarea pe care aş alege-o ar fi Ana Ivanovic.

Esti superstiţios? Ai ritualuri înainte de meci sau în timpul lor?
Nu prea am superstiţii. De obicei, mă aşez pe partea în care a stat învingătorul la meciul dinaintea mea. Asta e cam singura superstiţie.

Ce cadou ţi-ai dori să primeşti de la părinţi când vei împlini 18 ani?
Am primit deja un cadou valoros la 17 ani, pe care mi-l doream, asa că pot să spun că mi-am primit cadoul în avans.

Te tentează sau te-a tentat vreodată lumea afacerilor?
Da, cred că este o lume interesantă. Ai ocazia de a întâlni oameni foarte importanţi din orice domeniu. La fel şi în tenis, dacă ajungi în top. Stând atât pe lângă tatăl meu, pot să spun că mă pasionează.

Va pleca la Poiana Braşov

Patrick Ciorcila si Bogdan Nitescu, antrenorul sau

În perioada de inter-sezon, Patrick Ciorcilă va pleca alături de antrenorul său într-un cantonament la Poiana Braşov, pentru acumulări. Munca celor doi se va concentra în special pe lucrul forţei picioarelor, acolo unde Patrick trebuie să mai acumuleze, lucru firesc la vârsta lui.

Este antrenat de Bogdan Niţescu

Patrick Ciorcilă e antrenat de Bogdan Niţescu, care e antrenor la Winners Tennis Club din Cluj-Napoca din anul 2008. A fost jucător în echipa de juniori a clubului Risnener Sport Verein, din Hamburg, alături de Victor Crivoi, între 1995 şi 1996. Între 1996 şi 2001 a obţinut multiple titluri de campion şi vicecampion național la simplu şi pe echipe, alături de Victor Hănescu, legitimat fiind la clubul licelului sportiv Emil Racoviţă şi mai apoi la clubul Sănătatea din Bucureşti. În următorii trei ani a fost antrenor şi jucător la clubul german Tus-Ickern, iar mai apoi s-a transferat, începând cu 2004 la clubul Rot-Weiss Walltrop. A absolvit cursurile de pregătire ale Federaţiei Profesorilor din Germania, specializarea metodică, tehnică şi tactică. În 2009 a fost antrenorul oficial al loturilor de 14 ani băieţi şi fete care au reprezentat România la turneele internaţionale TIM Essone şi Les Petit As.