Printre oaspeții de seamă prezenți la Banca Transilvania Trophy 2013, turneu Futures de 15.000 de dolari desfășurat săptămâna trecută la Winners Tennis Club, s-a numărat și Tompa Gabor, marele regizor și director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Acesta este un împătimit al sportului alb, jucând tenis în anii tinereții și având ocazia, în anii următori, să vadă pe viu meciurile unor jucători ca Ilie Năstase, Irina Spîrlea, Steffi Graf, Yevgeny Kafelnikov, Boris Becker, Gustavo Kuerten, Andre Agassi, Roger Federer sau Novak Djokovic.

Dar cum a ajuns la Winners Tennis Club? “Am aflat de acest turneu Futures de la un prieten, iar cum eu sunt pasionat de tenis, am venit imediat. Joc tenis în timpul liber și pot să spun că sunt un norocos, având ocazia să văd foarte multe meciuri importante la viața mea. Îmi aduc aminte cum, în anul 1991, un prieten s-a gândit să-mi facă o surpriză oferindu-mi un bilet la finala US Open dintre Stefan Edberg – Jim Courier. M-am bucurat enorm!”, ne-a povestit Tompa Gabor.

Lucrând la Paris, dar și predând la Universitatea din California, marele regizor a fost nelipsit de la turneele de la Roland Garros și Indian Wells. “Am văzut atât de multe meciuri frumoase, printre care ale lui Steffi Graf, Irina Spîrlea, am văzut-o jucând și pe Serena Williams când avea vreo 16 ani. N-o să uit niciodată cum, într-un an, din onorariul meu de regie am cumpărat bilete la negru pentru meciurile de la Roland Garros. Era greu să vezi pe viu un astfel de turneu”, își amintește regizorul.

Un moment amuzant din viața lui Tompa Gabor, legat de tenis, se întâmpla cu mulți ani în urmă, mai exact în 1976. ”N-o să uit niciodată cum era să ratez examenul de admitere la regie, pentru că la acea oră se juca finala turneului de la Wimbledon dintre Ilie Năstase și Bjorn Borg. Și Wimbledonul e un turneu extraordinar, acolo l-am văzut pe viu pe Andre Agassi”, adaugă Tompa Gabor, care are și câteva sfaturi pentru tinerii de astăzi care își doresc o carieră în acest sport. “Eu când eram tânăr jucam tenis din plăcere. Am făcut baschet și atletism, dar acest sport are ceva special. Acum, tenisul e foarte schimbat, tinerii urmăresc rezultatele imediate și nu au răbdare să-și construiască o carieră. Toate sporturile, în special tenisul, trebuie abordate cu dragoste, nu trebuie să dispară plăcerea de a le practica. Mai mult, acești tineri trebuie să aibă idoli, dar nu e de ajuns asta, trebuie să studieze și parcursul idolilor, cum au ajuns în acest punct, ce eforturi au făcut și asta să-i motiveze”, a încheiat Tompa Gabor, regizorul și directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.