Daca ati fost in aceasta saptamana la Winners Tennis Club, pentru a asista la turneul Futures de 15.000 de dolari, Banca Transilvania Trophy, n-ati avut cum sa-l ratati pe unul dintre cei mai importanti oficiali prezenti in Parcul Rozelor. Pe regulamentul competitiei este trecut sub numele de “Physio”, un om a carui prezenta este exponentiala in angrenajul unui turneu de tenis.

“Acest turneu ITF nu se poate ține fără mine”

Este vorba despre fizioterapeutul Adrian Resteman, cel mai bun prieten al tenismenilor de la Banca Transilvania Trophy 2013. “Prezenta unui fizioterapeut este foarte importanta in astfel de turnee si, practic, un turneu ITF nu se poate tine fara mine”, ne-a spus Adi, glumind putin, dupa care a continuat: “Vorbind serios acum, in tenis pot sa apara o multime de probleme, mai ales de ordin muscular, dar și mental. Fiind un sport asimetric, jucatorii isi folosesc o singura mana si astfel pot aparea probleme la umeri si cot. De aceea, eu sunt aici sa previn astfel de probleme. Repet, eu previn, nu am voie sa tratez aceste probleme. Nu e ca la baschet, unde am un istoric al jucatorilor si ii cunosc foarte bine pe toti. La tenis e mult mai greu”.

Psihologul de la Banca Transilvania Trophy 2013

Acesta recunoaște că, din fericire, nu prea a avut de lucru la turneul Banca Transilvania Trophy 2013, chiar dacă a fost în stand-by în fiecare zi, în caz de nevoie. “Am avut câteva mici probleme, întinderi ușoare la unii jucători, dar numai atât. Tenisul e un sport foarte greu, iar pregătirea fizică este foarte importantă. Nici cea mentală nu e de neglijat, iar la jucătorii prezenți aici se vede că sunt foarte bine puși la punct mental”, a adăugat Adi. Și totuși, ce face Adrian Resteman toată ziua, la Winners Tennis Club? “Vorbesc cu jucătorii, îi las să vină să-mi spună problemele lor, îi sfătuiesc cum să se comporte pe teren dacă întâmpină greutăți, din punct de vedere terapeutic, desigur. E foarte interesant să-i asculți și să simți dacă sunt încărcați pozitiv sau dacă sunt nesiguri de ei, iar tot ce fac este să preîntâmpin aceste stări, oferindu-le alternative sau încurajări. Pe lângă tratamentul strict al unor entorse sau dureri de spate, jucătorii de tenis au nevoie și de astfel de tratamente, de ordin mental, pe parcursul unui turneu important”, mai spune Adi Resteman.

De la fotbal, la dansuri populare și apoi, la kinetoterapie

Foarte important de știut este că Adrian Resteman este fizioterapeutul echipei de baschet masculin “U” Mobitelco Cluj-Napoca, iar după Futures-ul de la Winners Tennis Club, va pleca direct în cantonamentul echipei naționale de baschet masculin, unde a fost solicitat de tehnicianul Marcel Țenter. Dar cum a ajuns până aici? “De când eram copil îmi doream să joc fotbal și am jucat fotbal, dar eram mic de statură, iar acest lucru e un dezavantaj în acest sport. Am trecut apoi la dansuri populare, ceea ce mi-a plăcut mult, dar totuși îmi doream să fiu mai aproape de sport. În cele din urmă am făcut Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea Kinetoterapie, iar după facultate am așteptat oferte. Îți dai seama că nu prea s-a înghesuit lumea, dar eu am fost optimist”, povestește “physio”-ul turneului din Parcul Rozelor.

Din hipermarket a ajuns la Winners, apoi la “U” Mobitelco și naționala României

Cum ofertele de muncă n-au venit, tânărul absolvent de Kinetoterapie, Adrian Resteman, a ajuns să lucreze într-un hipermarket din oraș. “Știam și atunci că singurul domeniu în care vreau să-mi desfășor activitatea era sportul, dar aveam nevoie de bani, ca tot omul. Am lucrat în hipermarket, iar în acest timp m-am pus pe trimis CV-uri la toate cluburile sportive din zonă, dar și în străinătate. Curios e că n-am primit nici un răspuns de la noi, în schimb, mi-au răspuns foarte politicos cluburi de fotbal din Anglia, precum Norwich City sau FC Sheffield, cel mai vechi club din lume. Am rămas impresionat. Până la urmă mi s-a oferit ocazia să colaborez cu cei de la Winners Tennis Club, apoi am ajuns la Sănătatea Cluj, am încercat puțin și în străinătate, în Anglia, dar n-a mers. Primul contract de muncă l-am avut cu Unirea Florești, când era antrenor Alpar Meszaros. Lucrând acolo, am primit într-o zi propunerea unui coleg de a veni la “U” Mobitelco, acesta m-a recomandat. Știind cât de nesigur e fotbalul la ora actuală, am discutat cu domnul Meszaros, iar acesta m-a încurajat să aleg baschetul și așa am făcut. Nu-mi pare rău deloc, am ajuns într-un loc minunat, cu oameni profesioniști, foarte buni în ceea ce fac și asta mă bucură cel mai mult. După multă muncă, pentru ca totul să fie perfect, domnul Marcel Țenter, căruia îi mulțumesc mult că apreciază și are încredere în munca mea, m-a solicitat la echipa națională de baschet masculin, unde voi merge chiar după acest turneu de tenis”, ne-a declarat, mândru, Adrian Resteman.

Adrian Resteman are 26 de ani, este născut în Cluj-Napoca, este necăsătorit, iar modelul său în viață sunt părinții. Hobby-urile sale sunt baschetul, fotbalul și literatura. “Obiectivul meu pe termen lung este să-mi fac treaba cât mai bine, să nu dezamăgesc, și, personal, să-mi întemeiez o familie frumoasă”, a încheiat Kinetoterapeutul turneului de tenis din Parcul Rozelor.