Are 16 ani, joacă tenis de 11 și vrea ca peste cinci ani să se numere printre primele 30 de tenismene ale lumii. Nu e lipsă de modestie, e un moment de sinceritate al unei fete care își cunoaște capacitățile și puterea de muncă. Vorbim despre cea mai bună tenismenă din România la categoria ei de vârstă și ocupanta locului 31 în ierarhia mondială, vorbim despre clujeanca Ilka Csoregi, sportivă legitimată la Winners Tennis Club.

Modelul ei în tenis este belgianca Kim Clijsters

Ilka a făcut cunoștință cu racheta de tenis la numai 5 ani, iar primele serve le-a dat pe terenurile din Parcul Babeș. “Părinții mei m-au îndrumat spre tenis, mi-au zis că trebuie să fac mișcare, să fiu sănătoasă și, încet-încet, mi-a plăcut tot mai mult acest sport. Țin minte cum am început să urmăresc la televizor meciurile de tenis, iar idealul meu era să ajung, într-o zi, ca și acele mari jucătoare”, ne povestește Ilka. Când a venit vorba de idolul ei, tânăra tenismenă n-a avut nevoie de timp de gândire: “Kim Clijsters îmi place foarte mult, deși îmi pare foarte rău că s-a retras acum. Mai avea multe de oferit tenisului”. Coincidență sau nu, și Kim Clijsters a început tenisul la vârsta de 5 ani, fiind îndrumată spre acest sport de către părinții ei, iar la 16 ani a început să concureze la turnee pentru senioare, la fel cum și Ilka intenționează să facă în curând. “Acum, pentru mine urmează două luni de pregătire zilnică, tenis și fizic, deoarece vreau să acumulez experiență și energie pentru turneele de senioare la care voi participa”, adaugă Ilka Csoregi.

Sacrificii pentru performanță

Sunt foarte puțini cei care știu câte sacrificii trebuie să facă un tenisman pentru a ajunge sus. Cu zâmbetul pe buze, Ilka ne-a dezvăluit câteva din lucrurile la care, probabil, majoritatea tinerilor de vârsta ei nu ar renunța pentru o carieră în sportul alb. “Timp liber nu prea am, aș putea zice că maxim două zile pe lună sunt liberă… Au fost momente când prietenii mă chemau la film sau la un suc, dar eu aveam antrenament. Am ales să mă antrenez, dar știu că asta mă va ajuta foarte mult în viitor”, ne-a spus Ilka, care-și aduce aminte de primele turnee la care a participat: “În tenis ești nevoit să călătorești mult și n-o să uit de oboseala de la început. Mă simțeam obosită mereu, dar nu regret drumul pe care l-am ales. Acea perioadă m-a maturizat”.

Antrenorul e cel mai mare sprijin în turnee

Doar în ultima lună, Ilka a participat la trei turnee peste Ocean: Canadian Open Junior Championships (26 aug – 1 sept), US Open Junior Tennis Championships (2-9 sept) și U18 World Ranking Event Montreal (10-14 sept), unde a avut un parcurs de excepție. “Nu mă așteptam să am o evoluție atât de bună la US Open, am făcut niște meciuri reușite”, spune tenismena de 16 ani. Aceasta recunoaște aportul antrenorului, dar și al părinților, în perfomanțele ei. “Antrenorul meu, Daian Florei, e mereu lângă mine și acest lucru e foarte important. La fel, mă bucur enorm de sprijinul părinților, care mă încurajează mult, mai ales tata, care știe cum e să muncești la birou și să nu ai timp de mișcare”, adaugă Ilka.

Ce urmează pentru Ilka?

În perioada următoare, Ilka Csoregi se va pregăti pe plan local, pe terenurile de la Winners Tennis Club. “Mă voi antrena în următoarele două luni aici, acasă. Vreau să-mi îmbunătățesc jocul cât pot de bine, pentru a fi pregătită pentru ce urmează. Îmi doresc să încep să adun puncte în clasamentul WTA, iar pe termen lung să particip la turnee de Grand Șlem. Cred că peste cinci ani pot să ajung între primele 30 de jucătoare ale lumii”, încheie Ilka Csoregi, care anul acesta a participat la 15 turnee de juniori, disputând 39 de meciuri.