Școala de Tenis Winners se bucură de un sezon reușit până acum și îi așteaptă în continuare, cu brațele deschise, pe toți cei mici care vor să intre în lumea sportului alb și, de ce nu, să facă primii pași în tenis într-un mod cât mai profesionist. Adrian Szabo, directorul Școlii de Tenis Winners, ne-a povestit puțin despre ceea ce se întâmplă pe terenurile de zgură din Parcul Rozelor și nu uită să-i sfătuiască pe părinți să-și îndrume copiii spre tenis.

Cu multă muncă apar și rezultate

Adrian Szabo (foto) are o vastă experiență ca antrenor începând cu anul 1996, când a fost antrenor în cadrul clubului UTA Arad unde l-a avut ca elev pe Marius Copil, actualul jucător de Cupa Davis al României. Între 1997 și 1998 a antrenat copiii de la Școala de tenis Weisz Arad-Augsburg, iar din anul 2000, timp de doi ani, a antrenat la T.C. Ascheim, Germania. Apoi s-a reîntors în România unde timp de 7 ani a fost antrenor la clubul sportiv “Harnut Radu” din Cluj-Napoca. Adrian este de profesie medic stomatolog, dar spune că tenisul va fi întotdeauna pe primul plan, arătând asta prin seriozitatea cu care vorbește despre copiii pe care-i pregătește la Winners. “Școala de tenis Winners are 120 de copii cu vârste cuprinse între 4-15 ani. Sezonul de vară a fost o reușită, am adus în club în jur de 150 de copii noi, între 6-11 ani, care n-au fost niciodată la tenis. Am reușit acest lucru prin programele promovate în permieră anul acesta: Promovează tenisul în școli (mijlocul lunii iunie) și Tabăra de vară pentru copii (mijlocul lunii iunie – sfârșitul lunii august). Am desfășurat aceste programe cu ajutorul colegilor mei, cei cinci antrenori din cadrul clubului. Mai mult, am avut 4 turnee de Tenis10 pentru copiii între 4-10 ani la care am avut o participare, în medie, de peste 40 de copii. Spre satisfacția noastră, a antrenorilor, au început să aibă rezultate bune copiii legitimați la club, cu care am început antrenamentele în urmă cu doi ani și jumătate prin sistemul minitenis”, ne-a spus Adrian.

“Copiii să vină îmbrăcați sport, de restul ne ocupăm noi!”

Adrian Szabo știe că încă de la primele ore de tenis cei mici pot avea multe de câștigat, dacă pregătirea este făcută într-un
mod profesionist. “Pregătirea adecvată a copiilor e foarte importantă, deoarece ei învața tenisul jucându-se, ceea ce pentru ei este distractiv și ușor de învățat. Un lucru important este socializarea lor în cadrul turneelor Tenis10, unde petrec trei-patru ore împreună jucându-se”, adaugă directorul Școlii de Tenis Winners. Cursurile pentru copii sub 10 ani sunt structurate după programul Tenis10 care implică o abordare diferită: antrenamente pe trei nivele pentru a-i ajuta pe copii să progreseze. Pe măsura parcurgerii lor, dimensiunile terenului, lungimea rachetelor, viteza mingilor cresc, pană când jucătorul avansează către tenisul standard. “Școala Winners le oferă copiilor toate condițiile – rachete, mingi, terenuri – ei neavând decât să vină aici îmbrăcați sport. De restul ne ocupăm noi!”, spune Adrian.

De la școală, la profesionism

Winners Tennis Club încurajează toți copiii să participe la competițiile organizate în cadrul circuitului Tenis10, fiind singurul club de tenis din Cluj care a implementat acest program. “Obiectivul nostru ca școală de tenis este ca un număr cât mai mare de copii din cadrul programului Tenis10 să se legitimeze și să paticipe la turnee naționale, să obțină rezultate cât mai bune și chiar să devină campioni naționali. Pentru ca ulterior să participe la turnee naționale de profesioniști. Un alt obiectiv ar fi să avem cât mai mulți copii care să practice tenisul de plăcere, iar aici mă refer și la copiii cu vârste peste 12 ani, deoarece aici este punctul când trebuie ca ei să-și dorească să continue în sportul alb”, ne mai spune Adrian Szabo.

Sfat pentru părinți

Pentru un om care se află de mult timp în acest domeniu, Adrian știe când o Școală de Tenis merge bine. “Satisfacția este maximă într-o școală de tenis atunci când sunt indeplinite două aspecte: număr mare de cursanți și apoi, dintre ei, tineri tenismeni cu rezultate. La noi, numărul copiilor care vin să învețe tenis este în creștere față de anul trecut, iar ca rezultate notabile îi avem deja pe Patrick Ciorcilă, Ilka Csoregi sau Radu Țaica și sperăm ca și alții să vină din urmă”, e de părere directorul Școlii de Tenis Winners, care își dorește ca tot mai mulți părinți să-și îndrume copiii spre tenis și, în general, spre sport: “Pot să-i sfătuiesc pe părinți, atât ca antrenor, dar și ca părinte, să-și aducă copiii la tenis pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber, într-un mod plăcut și învățând unul dintre cele mai frumoase sporturi, poate chiar cel mai complex!”

Ce oferă cursurile Școlii de Tenis Winners?

1. Cursurile se adresează copiilor de toate vârstele care doresc să învețe tenis sau să ajungă la nivel de performanță. Este recomandabil ca vârsta minimă la care se încep cursurile să fie de 4 ani.

2. Fiecare oră de tenis va reprezenta: învățare + activitate + distracție + siguranță pentru fiecare copil

3. Fiecare copil își va dezvolta toate aspectele jocului, tehnic, tactic, fizic si mental

4. Fiecare copil va beneficia de un antrenament particularizat (click aici pentru a vedea antrenorii clubului) în funcție de nevoile fiecăruia: terenuri modificate pentru a le dezvolta tehnica jocului, mingi mai ușoare și nu atât de rapide, precum și rachete de diferite greutăți

5. Trecerea de la inițiere la performanță se face prin grupe alcătuite din 2-4 copii

6. Evoluția copiilor este monitorizată regulat

7. Organizăm competiții de tenis regulate și încurajăm copiii să se înscrie pentru că orice sport are în centru ideea de competiție. Atunci jocul prinde viață.